Hozzávalók kb. 16 kiflihez:
A tésztához:
• 7 dkg tápiókakeményítő
• 3 dkg gesztenyeliszt
• 5 dkg nyílgyökérpor
• 8 dkg kókuszliszt
• 1,5 dkg útifűmaghéj
• 5 dkg eritrit (porcukor állagú)
• 1 nagy tk. szódabikarbóna
• 2,5 dl forró mandulatej (kókusztej is jó, vagy ToTu tej, de akkor nem vegán)
• 5 dkg kókuszolaj
• 1 ek. citromlé
• pár ek. paleo liszt a nyújtáshoz
A töltelékhez:
• 5 dkg étcsokoládé (tej-, cukor- és szójamentes)
• 3 ek. mandulatejszín vagy kókuszkrém
• 1 ek. gesztenyeliszt
• kb. 15 dkg natúr gesztenyemassza
A kenéshez:
• 1 tk. olvasztott kókuszolaj
• 1 tk. meleg mandulatej
• 1 csipet kurkuma
Elkészítési idő: 40 perc
Elkészítés:
A tésztához a száraz hozzávalókat vegyítjük. A tejet felforraljuk, belekeverjük a kókuszolajat, a citromlevet, és ráöntjük a száraz hozzávalókra, majd kanállal gyorsan elkeverjük, míg össze nem áll gombócba a tészta. Ilyenkor még picit lágy, de hagyjuk teljesen kihűlni, addigra megkeményedik.
Ezalatt előkészítjük a tölteléket. A csokit a tejszínnel felolvasztjuk, hozzáadjuk a gesztenyelisztet, csomómentesre keverjük, beletesszük a gesztenyemasszát is, és teljesen simára összedolgozzuk. A tésztát kétfelé osztjuk, egyenként kinyújtjuk kör alakúra, rákenjük a gesztenyés krémet, majd felvágjuk cikkekre, és feltekerjük. Nyolc cikket kapunk a tészta feléből, tehát összesen tizenhat darab kiflit készítünk. Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk oket, a kenéshez a hozzávalókat elkeverjük, és ecsettel felhordjuk az elegyet a kiflikre. 175 fokos sütőben alsó-felső sütéssel készítjük, kb. 12-15 perc alatt, majd rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
A gyerekek egyik kedvence ez a kifli, reggelire, iskolába csomagolva, bármikor szívesen megeszik. Ha éppen nincs kedvünk vagy időnk, akkor kifli helyett csigának is elkészíthetjük, ugyanolyan finom.
Kalmár Erzsébet receptje