Hozzávalók:
A csirkepörkölthöz:
• 4 darab csirkecomb
• 4 db csirkemáj
• 1 evőkanál mangalica zsír
• 5 dkg vöröshagyma
• 1 db kápia paprika karikára vágva
• 1/2 csili paprika karikára vágva (opcionális)
• 1 db paradicsom
• 1 teáskanál pirospaprika
• só ízlés szerint
Elkészítés:
A finomra vagdalt tisztított vöröshagymát kevés zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a kápia paprikát, a csili paprikát és a paradicsomot. Tovább pirítjuk, a tűzről félrehúzzuk, pirospaprikát keverünk hozzá. Fél deci vizet öntünk hozzá, majd két-három percig forraljuk. Most keverjük hozzá a megtisztított, megmosott, feldarabolt csirkét. Sóval ízesítjük, óvatosan kevergetve mérsékelt tűzön a saját levében pároljuk puhára. Ha a saját leve elpárolódna, de a hús még nem puha, kevés vizet öntsünk alá így folytassuk a párolást (kb. 60 perc). Ameddig a pörkölt elkészül, elkészítjük a nokedlit.
A fehér nokedlihez:
• 2 tojás
• 10-12 dkg manióka liszt szükség szerint
• 1/2 csapott kávéskanál só
• 2 dkg tojásfehérje por
• víz szükség szerint
A spenótos nokedlihez:
• 6 dkg spenót kiolvasztva, kinyomkodva, turmixolva
A céklás nokedlihez:
• 6 dkg főtt cékla turmixolva
• 2 tojás
• 2 dkg kacsazsír
• 10-12 dkg manióka liszt szükség szerint
• 2 dkg tojásfehérje por
• 1 teáskanál só
• víz szükség szerint
• 1 ek. kacsazsír szűrés után
Elkészítés:
A hozzávalókat színenként összekeverjük. Forrásban lévő, sós vízben külön-külön nokedliszaggatóval kiszaggatjuk. Addig főzzük, amíg a nokedlik feljönnek a víz tetejére, szűrő segítségével leszedjük a galuskát. Folyó hideg vízben, leszűrjük és összekeverjük egy evőkanálnyi zsiradékkal, hogy ne tapadjon össze a nokedli, csirkepörkölttel kínáljuk.