Hozzávalók 4 személyre:
• 1 nagy fej hagyma
• 3 ek. kacsazsír
• 1 db zöldpaprika, darabolva
• 1 db paradicsom, darabolva
• 1 ek. fűszerpaprika
• 1 kisebb csirke feldarabolva (lehetőleg háztáji)
• 1 gerezd fokhagyma
• ½ kk. őrölt bors
• só, ízlés szerint
• 1 csipet őrölt kömény
A nokedlihez:
• 26 dkg sült hokkaido tök, pürésítve
• kb. 30 dkg maniókaliszt
• 3 db közepes tojás
• 1 tk. só
• 1 ek. kacsazsír
• 50-100 ml víz, szükség szerint
Elkészítési idő: 90 perc
Elkészítés:
A hagymát kockára vágjuk, és a felhevített kacsazsíron megdinszteljük. Hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, a fűszerpaprikát, a darabolt húst, a fokhagymát, és pár percig pirítjuk. Félpohárnyi vizet öntünk alá, sózzuk, borsozzuk, köménnyel fűszerezzük, és fedő alatt pároljuk. Amikor már puha a hús, a szaftja nélkül átrakjuk egy tepsibe, kevés kacsazsírral átkenjük, és 200 fokos sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára pirítjuk. A szaftot összeturmixoljuk, és félrerakjuk.
Amíg sül a hús, elkészítjük a nokedlit. A hozzávalókból hagyományos módon galuskát készítünk, lobogó sós vízbe szaggatjuk, s ha feljönnek a galuskák a víz tetejére, leszűrjük őket, majd hideg vízzel leöblítjük, tálba rakjuk, kevés kacsazsírral meglocsoljuk, és a csirke, valamint a szaft mellé tálaljuk.
Egy tál hagyományos csirkepaprikásnál kevés jobb dolog kerülhet az ebédlőasztalra, és egy kis rafinériával még ízletesebbé varázsolhatjuk. A hokkaido tökkel készült nokedlivel fenséges ízharmóniát érhetünk el.
Mojzes Éva receptje