Paleolit receptek

Csirke satay

2018.09.13 15:52
Csirke satay

Hozzávalók 4 személyre:
• 1 kg csirke felsőcombfilé lebőrözve, felkockázva
• 6 ek. Coconut Aminos szósz
• 3 ek. Paleolaj
• 2 kis piros csili aprítva
• 2 gerezd fokhagyma zúzva
• 1 tk. méz
• bambusznyársak, minimum ½ órát hideg vízben áztatva

A szószhoz:
• 20 dkg kesudió pirítva
• 1 ek. kókuszzsír
• 1 kis fej vöröshagyma aprítva
• 1 gerezd fokhagyma zúzva
• ½ tk. őrölt kurkuma
• 1 kis piros csili aprítva/1 csipetnyi por
• 1 kk. méz
• 2 dl natúr kókusztej
• ½ zöldcitrom leve
• só

 

Elkészítési idő: 30 perc + pácolás


Elkészítés:
A csirkét a Coconut Aminos szósz, a Paleolaj, a csili, a fokhagyma és a méz keverékében jól átforgatjuk, és minimum 2 órát a hűtőszekrényben érleljük. (Lehet egy éjszakán át is.)
A pácolt csirkét felhúzogatjuk a nyársakra, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Közben elkészítjük a szószt, amihez a kesut összeturmixoljuk a zsíron megfuttatott hagymával és fokhagymával, a fűszerekkel, a mézzel, a kókusztejjel, a sóval és a fél zöldcitrom levével. A kész csirke mellé tálaljuk. Kísérőnek nagyon finom az acar, ami egy káposztából, sárgarépából és uborkából készült ecetes saláta.

A satay (ejtsd: szaté) az egyik legnépszerűbb indonéz „street food” fogás, ami lényegében fűszeres húsnyársakat takar. Ők földimogyorószósszal kínálják, ehelyett mi kesudiót használtunk.

Laurien van Noortwijk receptje