Paleolit receptek

Csirke fajitas tortillában, avokádóöntettel

2018.10.04 15:58
Csirke fajitas tortillában, avokádóöntettel

Hozzávalók 4 személyre:
• 4 csirkemellfilé csíkokra vágva
• 1 ek. őrölt paprika
• 1 tk. őrölt kömény
• ½ tk. őrölt koriander
• só, bors ízlés szerint
• 2-3 ek. kókuszolaj/zsír a sütéshez
• 2 kaliforniai paprika csíkokra vágva (lehetőleg többféle színű)
• 2 fej lila hagyma karikára vágva
• ½ lime leve

A tortillához (10-12 darabhoz):
• 20 dkg maniókadara
• 10 dkg arany lenmag darálva
• 6 dkg kókuszliszt
• 2 dkg útifűmaghéj
• 1 csapott tk. só
• 1 tk. szódabikarbóna
• 6 dl forró víz
• 2 ek. citromlé
• 4 dkg kókuszolaj


Az avokádóöntethez:
• 1 puha, érett avokádó
• 1 dl mandulatejszín
• ½ dl folyékony kókuszolaj
• só, bors ízlés szerint
• kb. ½ lime leve

 

Elkészítési idő: 45 perc


Elkészítés:
A csirkecsíkokat összeforgatjuk a sóval és a fűszerekkel. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és nagy lángon, kevergetve megpirítjuk rajta a csirkét. Amikor a csirke kívül már megpirult, hozzáadjuk a paprikát és a lila hagymát, és 5-8 percig kevergetve átpirítjuk az egészet. Végül limelével locsoljuk meg, és szükség szerint még sózzuk, borsozzuk.
A tortillához a száraz hozzávalókat elvegyítjük egy tálban. Forró vízben elkeverjük a citromlevet és az olajat, a száraz hozzávalókhoz öntjük, és kanállal, gyors mozdulatokkal keverni kezdjük, míg össze nem áll az egész. Hagyjuk langyosra hűlni, majd 10-12 részre osztjuk. Egyenként kör alakúra nyújtuk, és közepesen forró serpenyőben mindkét oldalukat átsütjük. A kész darabokat tányérra szedjük, és egy tiszta konyharuhával takarjuk le, míg sül a többi.
Az öntethez egy magas falú edénybe tesszük a hozzávalókat, és botmixerrel pürésítjük az egészet. Megkóstoljuk, ízlés szerint még sózzuk-borsozzuk, és lime-levet is adhatunk hozzá.

A gyerekek egyik kedvenc étele. Ha marad tortilla, csomagoljuk fóliába, másnap pedig serpenyőben melegítsük át, így ugyanolyan lesz, mintha friss lenne. Maradékokkal megtöltve szendvicssütőben remek grillszendvics készíthető belőle.

Kalmár Erzsébet receptje