Hozzávalók kb. 1 kg húshoz:
• ½ dl folyékony kókusz-/olívaolaj
• ½ citrom leve
• 2-3 tk. mustárpor
• 2 gerezd fokhagyma zúzva
• só, bors
• 1 tk. méz
• 1 kis csokor vegyes zöldfűszer apróra vágva (snidling, kapor, kakukkfű, oregánó stb.)
Elkészítési idő: 5 perc
Elkészítés:
A szósz hozzávalóit alaposan elkeverjük, és a végén a zöldfűszereket is hozzáadjuk. A húst vagy a zöldségeket felaprítjuk, szeleteljük, egy tálba szedjük, ráöntjük a szószt, és alaposan összeforgatjuk. Pár órára hideg helyre tesszük, de a legjobb, ha egész éjjel hagyjuk pácolódni. A húst vagy a zöldségeket meggrillezzük, és sütés közben a visszamaradt szósszal kenegetjük.
Ez a friss, nyárias szósz szárnyasokhoz, sertéshúshoz, halhoz és zöldségekhez (például cukkinihez, padlizsánhoz) illik a leginkább. A zöldfűszereket egyéni ízlés szerint variálhatjuk, és még most sem késő beszerezni pár cserép zöldfűszert, amit a teraszon, konyhaablakban is nevelgethetünk.
Kalmár Erzsébet receptje