Paleolit receptek

Churros - avagy fánk spanyolosan

2020.04.02 14:32
Churros - avagy fánk spanyolosan

Hozzávalók 4 személyre:
A fánkhoz:
• 1 dl víz
• 10 dkg kókuszolaj
• 4 dkg kókuszliszt
• 6 dkg nyílgyökérliszt
• 1 csipet só
• 3 tojás

A sütéshez:
• kókuszolaj


A csokoládészószhoz:
• 5 dkg étcsokoládé
• 10 dkg kókuszkrém


A díszítéshez:
• 1 teáskanálnyi porrá őrölt eritrit

 

Elkészítési idő: 40 perc


Elkészítés:
A vizet a kókuszolajjal nagy lángon felmelegítjük. Amikor gyöngyözni kezd, hozzáadjuk a sóval és kókuszliszttel elkevert nyílgyökérlisztet. Fakanállal addig keverjük a masszát a tűz fölött, amíg az el nem válik az edény falától és a felületén vékony, filmszerű réteg nem keletkezik. A tűzről levéve langyosra hűtjük, majd egyesével hozzádolgozzuk a tojásokat is. A sütéshez az olajat közepes lángon felmelegítjük. A tésztát 10-es csillagcsőrös habzsákba töltjük, és csíkokat nyomunk belőle az olajba. A fánkok mindkét oldalát szép világosbarnára sütjük, és papírtörlőre szedegetjük őket.
Elkészítjük a csokoládészószt, amihez a kókuszkrémben kis lángon felolvasztjuk a csokoládét. A churrost megszórjuk a porrá őrölt eritrittel, és a csokoládészószba mártogatva fogyasztjuk.

A churros (vagy churro) Latin-Amerikában és egyéb spanyolajkú vidékeken is rendkívül népszerű édesség. Van, ahol krémmel töltik, máshol forró csokoládéba mártogatják, vagy fűszeres porcukorral megszórva fogyasztják. Észak-Amerikában is kapható, népszerű vásári finomság.

Szabó Anita receptje