Hozzávalók 4 személyre:
(kb. 10-12 szaloncukorhoz):
• 8+2 dkg dió vagy brazil dió
• 5 dkg aszalt banán (szárított banánkarikák)
• 1 tk. kókuszolaj
• 2 tábla étcsokoládé (20 dkg)
• 1 tk. holland kakaópor (elhagyható)
• 10-12 fogpiszkáló
Egy aprítógépben formázható állagúra pörgetjük a 8 dkg diót és a szárított banánszeleteket (kb fél perc). Egy tálba
kaparjuk, és a a kókuszolajat hozzáadva összegyúrjuk. Kb. fél órára hűtőbe rakjuk. A maradék 2 dkg diót késsel darabosra aprítjuk, majd félretesszük. Egy mélytányért vagy tálkát kibélelünk szilikonos sütőpapírral vagy selyempapírral, aztán ezt is félretesszük. Vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét, és hozzákeverjük a kakaóport. Kivesszük a hűtőből a szaloncukormasszát, kézzel tetszőleges alakokat formázunk belőle, és egyenként felszúrjuk őket a fogpiszkálókra. Ezután óvatosan belemártjuk az olvasztott csokiba, jól lecsöpögtetjük, és egyenként megszórjuk őket az aprított dióval. A papírral kibélelt tányérra vagy tálkára pakoljuk, majd lehűtjük őket. Tetszés szerint celofánba, szaloncukorpapírba csomagoljuk vagy díszdobozba tesszük őket.
Somogyi Anita receptje