Paleolit receptek

Céklasaláta sült fokhagymával és szalonnával

2021.01.21 14:43
Céklasaláta sült fokhagymával és szalonnával

Hozzávalók 4 személyre:
• 4 közepes céklafej
• só, bors
• 1 ek. almaecet
• 1 fej fokhagyma
• 10 dkg kolozsvári vagy bacon szalonna
• 1 ek. mangalica- vagy libazsír
• 10 dkg madársaláta vagy bébispenót

Elkészítési idő: 60 perc


Elkészítés:

A céklákat meghámozzuk, sós lében puhára főzzük, szobahőmérsékletűre hűtjük, majd vékony csíkokra szeleteljük. A csíkokat sózzuk, borsozzuk, rálocsoljuk az almaecetet, és pihentetjük, hogy a cékla átvegye a pikáns ízeket.
Közben megpucoljuk a fokhagymát, a szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és forró zsíron addig forgatjuk, ameddig a fokhagyma meg nem pirul, a szalonna pedig ropogósra nem sül. Összekeverjük a céklával.
A madársalátát vagy spenótot egy lapos tálra borítjuk, majd ráhalmozzuk az ízes, sós, ecetes keveréket. Igen laktató, így előételként is megállja a helyét.

 

A cékla minden formában finom, nyersen, reszelve, főve, sütve, köretként is fogyasztható. Édesen, sósan, savanyúan is pikáns, szuper ásványianyag- és rostforrás. Miért ne készülhetne egy kiadós téli saláta is belőle?

Sinka Miléna receptje