Paleolit receptek

Burgundi szószban párolt oldalas almás zellerpürével

2017.04.06 14:53

Hozzávalók 4 személyre: 
Az oldalashoz:
- 2 ek. kacsazsír
- 5 dkg füstölt kolozsvári szalonna felkockázva
- 1 kg oldalas (marha vagy sertés)
- 1 fej vöröshagyma felaprítva
- 20 dkg sárgarépa felkarikázva
- 10 dkg petrezselyemgyökér felkarikázva
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 5 dl hús- vagy csontleves leszűrve
- 3 dl száraz, minőségi vörösbor
- 1 ek. kókuszliszt
- 7 ek. paradicsomlé
- 1 ek. dijoni mustár
- 1 babérlevél
- 9 szem borókabogyó
- 1 ek. őrölt kakukkfű
- só, bors ízlés szerint
- 50 dkg gomba négyfelé vágva

 

A körethez:
- 1 kg zellergumó meghámozva, összeaprítva
- 30 dkg alma meghámozva, összeaprítva
- 3 ek. kacsazsír
- só ízlés szerint
- 1 ek. finomra aprított petrezselyemlevél a tálaláshoz

Elkészítési idő: 180 perc

Elkészítés:

Mindent előre kimérünk, és előkészítünk a fentiek szerint. Egy vastag aljú, széles serpenyőben felforrósítjuk a zsiradékot, és mérsékelt tűzön kisütjük a szalonna zsírját. Nagy lángon, oldalanként 3-3 percig elősütjük a húst a szalonnakockákon, majd kiszedünk mindent egy tűzálló tálba. 1-2 evőkanál zsiradékot visszaszedve a serpenyőbe aranybarnára pirítjuk rajta a hagymát, hozzákeverjük a fokhagymát, és 2-3 percig forgatjukvele a sárgarépa- és petrezselyemkarikákat is. Mindezt felöntjük a levessel és a vörösborral, hozzákeverjük a kókuszlisztet, a paradicsomlevet, a mustárt és a fűszereket, majd felforraljuk. A serpenyő tartalmát a tűzálló tálba öntjük, és lefedve 200 fokra előmelegített sütőben 150 percig pároljuk benne az oldalast. Ezután levesszük a fedőt, hozzákeverjük a gombát, és további 20 percre visszatoljuk a sütőbe.
A körethez előkészített alapanyagokat összeaprítjuk vagy finomra reszeljük. Mérsékelt lángon, felforrósított zsiradékonegy serpenyőben lefedve összepároljuk őket, majd erős tűzön fedő nélkül aranybarnára pirítjuk. Ízlés szerint sózzuk – vagy akár el is hagyhatjuk a sózást. Tálaláskor frissen aprított petrezselyemlevéllel kínáljuk.

 

Időigényes, de bőségesen megéri a ráfordított figyelmet! Ügyeljünk arra, hogy valóban minőségi borral főzzünk, ne spóroljuk ki belőle, megérdemli.