Hozzávalók 2 darab 25 centis – 12 szeletes rúdhoz:
• 3 tojás
• 10,5 dkg blansírozott mandulaőrlemény
• 5 dkg finom szemcséjű kókuszliszt
• 1,5 dkg lenmagliszt
• 4 g útifűmaghéjliszt
• 4 dkg eritritpor
• 1 csipet steviapor
• 8 dkg reszelt alma
• 2,8 dkg kókuszolaj
A diós töltelékhez:
• 6 dkg darált dió
• 3,5 dkg eritritpor
• 2 csipet steviapor
• 50 ml kókuszkrém
• 1 dl víz
• 2 g útifűmaghéj
• 1 citrom reszelt héja
• 1 marék mazsola
A mákos töltelékhez:
• 6 dkg őrölt mák
• 3,5 dkg eritritpor
• 2 csipet steviapor
• ½ dl kókuszkrém
• 1 dl víz
• 2 g útifűmaghéj
• 1 narancs reszelt héja
• 1 ek. facsart narancslé
Elkészítési idő: 90 perc
Elkészítés:
A tészta száraz és folyékony hozzávalóit – kivéve az olajat – külön tálakban összekeverjük, majd elegyítjük a kettőt.
A legvégén hozzáadjuk az olajat. Alaposan elkeverjük, majd gombócot formálva belőle, alufóliába csomagolva hűtőbe tesszük legalább fél órára pihenni, hogy a tészta összetevői „dolgozhassanak”. Míg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket. Ehhez az alapanyagokat úgy melegítjük össze, hogy a legvégén tesszük bele az útifűmaghéjat, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A hűtőből kivett tésztát két részre osztjuk. Sütőpapír között mindkettőt téglalap alakúra nyújtjuk. Ráhalmozzuk és egyenletesen elkenjük a tölteléket, majd a két szélét picit felhajtjuk a sütőpapír segítségével. Szintén a sütőpapír segítségével feltekerjük a tésztát és egy sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük, megböködjük villával, hogy a keletkező gőz eltávozhasson, majd tojássárgájával lekenjük.
25-30 perc alatt, 175 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses funkción készre sütjük.
Az autentikus karácsony elengedhetetlen kelléke a diós, mákos bejgli. Ezzel a recepttel garantáltan levehetjük a lábukról a nem paleós vendégeket is!
Sinka Judit receptje