Paleolit receptek

Bazsalikomos-paradicsomos sertéscsíkok

2018.07.05 14:20
Bazsalikomos-paradicsomos sertéscsíkok

Hozzávalók 5 személyre:
• 2 ek. kókuszolaj/tetszőleges zsír
• 2 fej vöröshagyma apróra vágva
• 80 dkg sertéscomb csíkokra vágva
• só, bors
• 3 gerezd fokhagyma zúzva
• 1 tk. reszelt gyömbér
• 4 dl aprított konzerv/friss paradicsom
• 1 tk. eritrit
• 1 ek. balzsamecet
• 1 csokor friss bazsalikom apróra vágva

Elkészítési idő: 10 perc + pihentetés + sütés


Elkészítés:
Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a zsiradékot, és megdinszteljük az apróra vágott hagymát. A sertéscombot vékony csíkokra vágjuk, sóval-borssal szórjuk meg, összeforgatjuk, a dinsztelt hagymához adjuk, és közepes hőfokon fehéredésig pirítjuk. Egy kevés vizet öntünk hozzá, és lefedve kb. 20 perc alatt puhára pároljuk, a vizet szükség szerint pótolva, de egyszerre mindig csak keveset öntve hozzá. Ha a hús megpuhult, lepirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a gyömbért, az édesítőt, a balzsamecetet, végül pedig a paradicsomot. Az egészet összeforraljuk, megkóstoljuk, szükség szerint még ízesítsük, majd a végén belekeverjük az apóra vágott bazsalikomot is. Paleonokedlivel vagy karfiolrizzsel tálaljuk.

Sietős hétköznapokra, de akár pihenős hétvégékre is remek választás ez a recept. Gyorsan elkészíthető és nagyon finom. Nyáron szabad földi, napérlelte paradicsomból még ízletesebb, a bazsalikomot pedig akár az ablakpárkányon is nevelhetjük saját magunk.

Kalmár Erzsébet receptje

bazsalikomos-paradicsomos sertéscsíkok