Hozzávalók 4 személyre:
• 70 dkg paradicsom
• 70 dkg háromszínű kaliforniai paprika
• 20 dkg lila hagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 csilipaprika
• 3 ek. olívaolaj
• só, frissen őrölt színes bors
• serrano sonkaszeletek
• friss bazsalikomlevél
• 5 közepes méretű tojás
Elkészítési idő: 60 perc
Elkészítés:
A paprikákat félbevágjuk, magházukat kivesszük, tetejüket megszurkáljuk, és papírral bélelt tepsiben 200 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük. Még melegen megtisztítjuk a vékony héjtól, és csíkokra vágjuk. A lilahagymát és a csilit felaprítjuk, a paradicsomot 1 × 1 cm-es kockákra vágjuk. A felforrósított olívaolajon lepirítjuk a hagymát, belezúzzuk a fokhagymát, és rádobjuk az apróra vágott csilit. Beletesszük a paprikát és a paradicsomot, sózzuk-borsozzuk, és addig sütjük, míg a leve el nem párolog. Időnként átkeverjük, nehogy odaégjen. Friss bazsalikomlevéllel szórjuk meg. A tojásokat villával felverjük, a lecsóra öntjük, és kis lángon, folyamatosan kevergetve addig sütjük, míg krémes állagú nem lesz. Serrano sonkaszeletekkel tálaljuk.
Nálunk a nyár nagy slágere a lecsó, hisz gyorsan elkészül, laktató, hozzávalókért pedig jó esetben csak a kertbe kell kimenni. Baszk változata nagyon tartalmas, de legalább olyan hamar elkészül, mint a hagyományos, magyar lecsó.
Ambrus Anett receptje