Paleolit receptek

Almával sült rozmaringos malackaraj

2017.05.12 14:53

Hozzávalók 4 személyre:
- zsineg a kötözéshez
- kb. 1-1,2 kg malackaraj (bőrös)
- 4-6 közepes sárgarépa
- 1 nagy ek. zsír a pirításhoz
- só
- frissen őrölt fekete vagy színes bors
- 6-8 ág friss rozmaring
- 6 kisebb alma (pl. jonatán)
- 1,5 dl 100%-os almalé
- 80 g csiperkegomba
- 1 ek. olvasztott zsír

 

Elkészítési idő: 90 perc

 

Elkészítés:
A karajt besózzuk, de csak a színhúsos oldalain. A bőrös oldalt kihagyjuk, mert a só hatására sütés közben felhólyagosodhat. Megkötözzük, és fél órára hűtőbe tesszük.

Amíg a hús pihen, előkészítjük a zöldségeket: meghámozzuk a répát és a gombát. A répákat hosszában és keresztben is félbevágjuk, a csiperkét negyedeljük. Az almákat megmossuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és előveszünk egy nagyméretű serpenyőt. Kiszedjük a húst a hűtőből, és 10 percet állni hagyjuk. A nagy evőkanálnyi zsírt felhevítjük a serpenyőben, beletesszük a répákat, majd a karajt is, először a bőrös felével lefelé. Kb 8-10 perc alatt kérget sütünk a húsra, és a répákat is folyamatosan forgatjuk. Előveszünk egy magas falú tepsit, elrendezzük benne az almákat, a sült répát, és középre helyezzük a húst.
A rozmaringágakat szépen befűzzük a zsineg alá. Az egészet meglocsoljuk az olvasztott zsírral, és 30 percre betoljuk a forró sütőbe. Ha letelt a fél óra, kivesszük: ekkor kerülhet bele a gomba és az almalé. További 10 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből.
Picit pihentetjük, majd melegen tálaljuk. (A hús vágódeszkán egy megfelelően éles késsel viszonylag könnyen szeletelhető, hiszen az eredmény vajpuha.)

 

Néhányan tartanak az egyben sült húsok elkészítésétől: magam is így voltam ezzel régebben, egészen addig, amíg egy francia recept arra nem inspirált, hogy tegyek egy próbát. Megdöbbentem, milyen egyszerű, mindenkinek csak ajánlani tudom, mert az eredmény elkápráztatja a családot, a vendégeket, sőt még a gyerekeket is. Vajpuha, szaftos, csodás ízvilág, amit az alma és az almalé tesz igazán különlegessé. Az eredeti recept cidre-t használ, de én az alkoholt almalére cseréltem.